Događanja
 13.04.2017

Snimanje emisije "Luka i prijatelji"

Dana 1. listopada 2018.g. na aerodromu Rudolfa Perešina u Zaboku održano je snimanje emisije "Luka i prijatelji" sa učenicima OŠ K. Š. Gjalski.
Tema emisije je letenje i čovjekova želje za letenjem, od malih nogu. Sami počeci letenja kod čovjeka kreću od promatranju ptica, izrađivanja maketa od aviona - modelarstvo, razvitak ultra lakih letjelica, aviona, jedrilica. Luka i djeca imali su priliku na zanimljiva način upoznati, razgledati avione, jedrilicu, parajedrilice s pomoćnim motorom, razgovarati sa pilotima, izrađivati makete od aviona i naučiti ponešto o letenju.

Pilot parajedrilice s pomoćnim motorom

Dana 30. rujna 2018.g. na aerodromu "Rudolfa Perešina" održano je polaganje teoretskog i praktičnog dijela ispita za stjecanje povlastice: PILOT PARAJEDRILICE S POMOĆNIM MOTOROM
Organizator: Zrakoplovni klub PARAFREEK

Croatia Hot Air Balloon Rally 2018.

Ovo najveće okupljanje balona na vrući zrak u Hrvatskoj i ove godine na nebo iznad Zagorja dovodi 15 vrhunskih ekipa iz Francuske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i naravno Hrvatske.

Više

F5J Cro Cup 2018.

Međunarodno natjecanje zrakoplovnih modelara u kategoriji F5J (radiom upravljane jedrilice sa elektro pogonom) koje se boduje za FAI Svjetski kup i Euro Contest. Nastupit će natjecatelji iz Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Ukraijine i Hrvatske.

Više

III Kup Rudolfa Perešina

U sklopu redovnih aktivnosti, a povodom privođenja uspješne sezone kraju, Krapinsko zagorski Aerodrom u suradnji s Aeroklubom „Penkala 1910 „ Aeroklubom Zagorje, Zagorskim aeroklubom i Krapinsko zagorskom županijom u subotu 16. rujna 2017. godine organizira na aerodromu Zabok- Gubaševo III. Kup Rudolfa Perešina, natjecanje u preciznom slijetanju avionima i ultra lakim letjelicama, na kojem se očekuje 10 letjelica i 25-ak natjecatelja iz Hrvatske. Ovo natjecanje se održava treći puta u čast stožernog brigadira , junaka Domovinskog rata koji je nestao za vrijeme operacije „Bljesak“ 1995.g. Rudolfa Perešina.

Više

1. kup Grada Zaboka

Dana 08.07.2017. se na Aerodromu Zabok-Gubaševo održalo prvo natjecanje u preciznom slijetanju sportsko-rekreativnim zrakoplovima klase 1 (mikrolaki zrakoplovi) pod nazivom „1. Kup Grada Zaboka“, u organizaciji Aerokluba Zagoje iz Zaboka.

Više

Državno prvenstvo u zrakoplovnom modelarstvu

Na Krapinsko-zagorskom aerodromu u Gubaševu 17. i 18. lipnja održava se državno prvenstvo u zrakoplovnom modelarstvu (F5J, Contest Eurotour F5J, InterTour F5J)

Više

Međunarodni festival balona (28.4. - 1.5.)

Imamo čast u ime balon kluba Zagreb i svih njegovih članova pozvati vas na najatraktivniji outdoor event godine - međunarodni festival balona Croatian Hot Air Balloon Rally 2017. Pripremite se na vikend pun uzbuđenja i iznenađenja jer od 28.4. do 1.5. nebom iznad Zagorja zavladat će baloni na vrući zrak.

Croatia Hot Air Balloon Rally ove godine na Krapinsko-Zagorskom Aerodromu kraj Zaboka ugošćuje 15 ekipa iz cijelog svijeta. Uz vrhunske ekipe iz Velike Britanije, Švicarske, Njemačke, Slovenije, Slovačke i naravno Hrvatske, na Rallyju će nastupiti i bivši svjetski prvak, Francuski pilot Francois Messines te reprezentativac Sjedinjenih američkih država Harold Cliver. Uz to, bit će tu i hrvatska reprezentativka u letenju balonima na vrući zrak, i prva žena pilot solarnog balona, Marija Petrić Mikloušić koja će letjeti balonom Turističke zajednice Krapinsko-Zagorske županije, popularnim “Zagorcem”.

Više

F5J CRO Cup

U organizaciji Modelarskog kluba Zaprešić od 22-23. travnja 2017.g. od 9,00-18,00 sati održat će se F5J CRO Cup, Contest- Eurotour 2017/ Intertour 2016_2017 na aerodromu Zabok – Gubaševo u Zaboku. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se pridruže navedenom događanju.

Padobranstvo

Padobranstvo je sport koji ima puno disciplina. Klasične discipline čine: cilj (accuracy), figure (style) i kenopi-relativ (CRW), a standardne discipline su grupni skokovi u slobodnom padu (formation skydiving), freefly i freestyle. Natjecanja se organiziraju na državnom, međunarodnom i na svjetskom nivou.

Parajedriličarstvo ili paragliding

Parajedriličarstvo (paragliding) jedna je od najmlađih zrakoplovnih grana, koja je zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti postala jedan od najmasovnijih zrakoplovnih sportova. U parajedriličarstvu osnovnu opremu čine: padobran (paraglider), sjedalica u kojoj pilot sjedi te s kojom je prikopčan na padobran, rezervni padobran i kaciga.

Ovjesno jedriličarstvo ili zmajarstvo

Ovjesno jedriličarstvo ili zmajarstvo je jedna od mlađih zrakoplovnih djelatnosti koja djeluje već 40 godina u svijetu, kao i u Hrvatskoj. Kod ovjesnog jedriličarstva pilot je vezan za zmaja u vrhu trokuta za upravljanje, rukama se drži za donji dio trokuta za upravljanje te visi potrbuške sa glavom prema naprijed. Upravlja zmajem preusmjeravanjem težine tijela u željenom smjeru s obzirom na zmaja. Može se poletiti sa padina koje su pravilno usmjerene s obzirom na smjer vjetra, ali i uz pomoć automobila, vitla ili motornih zmajeva koji omogućavaju tzv. letenje u zaprezi.

Mikrolako letenje

Mikrolako zrakoplovstvo nudi isti, pa čak i bolji doživljaj letenja, odnosno pilotiranja uz značajno niže troškove i uz kraće vrijeme školovanja pilota. Mikrolako zrakoplovstvo podrazumijeva sve vrste letjelica ispod 600 kg ukupne poletne težine kao što su jednomotorni 2-sjedi zrakoplovi, gyrocopteri, motorni i bezmotorni zmajevi, motorni padobrani, paraglideri i sl.

Zrakoplovno jedriličarstvo

Zrakoplovno jedriličarstvo je vrlo rašireni šport u svijetu, a glavna odlika jedrenja je let bez motora, koji može trajati i po nekoliko sati te mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara u jednom preletu (ovisno o vremenskim uvjetima, ali i vještini pilota). Budući da nema vlastiti motor, jedrilica najčešće uzlijeće pomoću aerozaprege. Dakle, pomoću vučnog užeta se pričvrsti za avion koji je zatim uzdigne do željene visine. Tada pilot jedrilice otkači jedrilicu od aviona i nastavlja slobodan let dok se avion vraća natrag na aerodrom.

Motorno letenje avionom

Letenje avionom na prostoru Hrvatske ima tradiciju gotovo toliko dugu kao letenje avionom u svijetu. Svega nekoliko godina nakon prvog povijesnog leta braće Wright, polijeće prvi avion konstruiran i izgrađen u Hrvatskoj od hrvatskog čovjeka.

Balonstvo

Već odavno u zrakoplovnom sportu postoji i disciplina balonstvo u kojoj natjecatelji nastoje preletjeti što veću udaljenost, doseći što veću visinu i letjeti što duže. Letovi balonom bili su u početnom stadiju razvoja zračnog prometa u prvom planu. Sve do pred drugi svjetski rat koristili su se letovi balonom u gospodarske, pa čak i u ratne svrhe. Danas se baloni letjelice upotrebljavaju samo još u sportu ili pak kao specijalni istraživački meteorološki baloni bez posada.

Zadnja promjena: 03.10.2018. u 10:27 sati | Prikazano 2495 puta