Felix Baumgartner sletio na Zagorski aerodrom
 17.06.2022

Osim redovnih aktivnosti tokom cijele godine domaćih aeroklubova – jedriličara ,paraglajdera, balonaša, ultra lakih letjelica u 2022.g. bilo je i povećanih zahtjeva za obavljanjem granične policije na aerodromu i to  slijetanje  poslovnih ljudi  (dioničari) iz Njemačke koji su išli u tvornicu Orometal u  Oroslavje, privatnih aviona koji su letjeli prema moru kao i žirokoptera.

U lipnju 2022.g. na otvorenju tvornice FACC u Jakovlju je bio Felix Baumgartner, vjerojatno najpoznatiji svjetski padobranac. Ovoga puta Baumgartner je izvodio vratolomije helikopterom. Ovaj Austrijanac poznat je kao prvi padobranac koji je išao brže od brzine zvuka, dosegnuvši maksimalnu brzinu od 1342 km/h. Postavio je i rekord za najveći slobodni pad skočivši iz visine od 39.000 metara i probio zvučni zid.

Na otvorenju tvornice u Jakovlju bio je i premijer Andrej Plenković. Riječ je o velikom investicijskom projektu tvrtke FACC Solutions Croatia sa sjedištem u Austriji u većinskom vlasništvu kineske korporacije AVIC (Aviation Industry Corporation of China) u čijoj će se tvornici proizvoditi dijelovi za zrakoplove.

U sklopu tog događanja Krapinsko zagorski aerodrom  za g.  Felix Baumgartner i njegov  helikopter Red Bulla osigurao pregled granične policije, smješta i  osiguranje letjelice te svu potrebnu pomoć i dokumentaciju za tri dana boravka.


Zadnja promjena: 24.07.2023. u 06:36 sati | Prikazano 583 puta